Melyik volt a történelem legértékesebb virágja?

Valószínűleg keveseket fog meglepni, hogy a legtöbb pénzt az 1600-as évek elején Hollandiában elhatalmasodó tulipánmánia idején ért egy virág – sőt inkább csak egy virág ígérete, hiszen a kereskedés valójában nem a kész virágokkal, hanem az akár évekkel később kihajtó tulipánhagymákkal folyt.

Az újabb kutatásokból az derült ki, hogy erős túlzás a tulipánmániát, illetve a hagymák árának 1636-os zuhanását az első tőzsdei buborékként, a holland gazdaságot, valamint emberek ezreinek életét romba döntő eseményként bemutatni. Az események ilyen drámai értelmezését a korabeli, illetve a 19. században feljegyzett anekdotákra alapozták, igazából kevesen mentek valóban tönkre az árak összeomlásának hatására, korábban pedig ugyan sokan költötték akár egy ház árát is egy-egy tulipánra, ez a hihetetlen vagyonokat felhalmozó holland kereskedők számára nem jelentett akkora kiadást.

A híres-nevezetes Semper Augustus egy korabeli rajzon
A híres-nevezetes Semper Augustus egy korabeli rajzon

Mindez persze nem jelenti azt, hogy nem voltak kirívó példák. A tulipánok élénk, ragyogó színeikkel ragadták meg az emberek képzeletét, egyes példányaik pedig – mint ma már tudjuk, egy vírus hatására – nem egyszínű, hanem két színben pompázó szirmokat növesztettek. Ahogy az már lenni szokott, a ritkább, különlegesebb változatokra nagyobb kereslet alakult ki, a termesztők pedig mindenféle, általában teljességgel hatástalan praktikával igyekeztek rávenni a tulipánokat, hogy ilyen, többszínű szirmokat növesszenek.

A kísérletezők igazi Szent Grálja egy Semper Augustus fantázianevű tulipánfajta volt, amelynek további különlegessége az volt, hogy másik színe nem a megszokott módon, a szirmok teljes hosszán végighúzódó sávokban jelent meg, hanem fehér szirmain lángokhoz hasonló mintákban jelent meg a piros szín. Ez olyan ritkaság volt, hogy akadt olyan év, amikor mindössze 12 ilyen tulipán létezéséről tudtak. Értéke ennek megfelelően szinte felbecsülhetetlen volt a tulipánmánia idején, egy hagymája a feljegyzések szerint 5500 guldent is érhetett, ez mai értékre átszámolva nagyjából 600 millió forintot jelent, de közvetlenül a piac összeomlása előtt a virág egy példányát 13 ezer guldenért kínálták eladásra.